През юни САЩ ще изпратят офертата за вторите 8 изтребители F-16,

...
През юни САЩ ще изпратят офертата за вторите 8 изтребители F-16,
Коментари Харесай

САЩ ще изпратят оферта за следващите F-16 през юни, НС може да реши още преди август |

През юни САЩ ще изпратят офертата за вторите 8 изтребители F-16, съобщи министърът на защитата Драгомир Заков по време на чуването му в отрасловата парламентарна комисия.

По думите му България ще има време за реакция от сред 3 и 5 месеца. Той съобщи, че забавянето идва от българска страна, защото държавното управление към момента прави финалните корекции по условията към самолетите. След това от Съединени американски щати ще изпратят оферта, която би трябвало да бъде утвърдена от Народно събрание. Заков съобщи, че това е допустимо да се случи преди лятната почивка на депутатите през август.

Той добави, че изтребителите би трябвало да са в България най-късно до 2027 г. 

Министърът добави, че България договаря за самолети, които ще заместят първите осем изтребители F-16, които страната към този момент поръча от Съединени американски щати. По-рано министър председателят Кирил Петков заприказва за " ". Заков изясни, че това ще са други изтребители, които страната ще употребява до идването на F-16. По думите му това ще е за период сред 3 и 4 години. Той изясни, че за същия интервал няма да можем да използваме МиГ-овете и поради това са нужни други възможности.

България има потенциалът да ремонтира украинска военна техника, съобщи още министърът.

Той добави, че ще има проблем единствено с аварийните елементи, които са съветски. По думите му щом Украйна изиска точно подобен вид помощ от България, то ние фактически имаме такава опция.

Изказването му е в отговор на въпрос на доцент Атанас Славов от Демократична България, който попита дали е реалистично България да ремонтира украинска военна техника. Такова бе настояването на Володимир Зеленски и това бе и гласуваното проекторешение за военно-техническа помощ.

Министърът добави, че по време на срещата в " Рамщайн " са разисквани опциите за дълготрайно подкрепяне на Украйна. След срещата е основана контактна група, която ще се занимава с тази тематика. Пряк резултат от срещата е постъпилото искане на Украйна за ремонт на военна техника. Тази седмица украинската делегация е посетила част от заводите и следва да стартира процесът. Министърът на защитата добави, че предстоят още срещи за дълготрайната помощ за Украйна.

" Продължаваме да бъдем с техника от времето на Варшавския контракт и Съветския съюз " - с тези думи той разказа най-големия проблем в защитата. Той съобщи, че модернизирането на въоръжените сили е негов главен приоритет. По думите му повереното му министерство ще разполага със сума сред 6 и 13 милиарда лева

Драгомир Заков добави, че в предишното МО е разполагало със съми, само че не са разходвани рационално и поради това ситуацията в армията остава същото.

" В момента сме в обстановка, в която би трябвало да наваксаме ", сподели той.

Министърът съобщи, че основната краткосрочна цел на министерството е да задържи военнослужещите в армията. По думите му има забележителен отлив на фрагменти. Причината са ниските заплати. Заков разгласи, че ще изиска нарастване на заплатите в актуализацията на бюджета. Министърът обаче сподели, че това няма да е за сметка на отбранителните качества. Той е безапелационен, че в новия пакет ще се търси баланс сред обществен пакет и рационализация. Той съобщи, че са нужни доста вложения в защитата. В подтекста на войната той позволи, че може да се наложи България да отделя повече от 2% от Брутният вътрешен продукт за обрана, както е в Националния проект. Към момента страната отделя малко над 1,70%. Заков счита, че най-благоприятен вид е сред 2,5% и 3% . Той съобщи, че това ще е въпрос или при актуализацията, или при приемането на бюджета за 2023 година

Повечето от бежанците, настанени във военни бази по черноморието, са преместени в бази в зимните курорти. Министърът заяви, че военнослужещите ще могат да ги употребяват през лятото, само че при нова бежанска вълна в базите още веднъж ще се настаняват украинци. В базите в зимните курорти също ще могат да бъдат настанявани военни, само че дружно с бежанците.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР